AYVA DOLMASI:OSMANLI
Malzemeler
- 2 adet büyük ayva
- 1 limonun suyu
İç harcı:
- 2 yemek kaşığı dana kıyma
- 2 yemek kaşığı kuzu kıyma
- 1 tatlı kaşığı kuyruk yağı (arzuya göre)
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 adet küçük kuru soğan
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı çamfıstığı (dolmalık fıstık)
- Yarım çay bardağı yarı haşlanmış pirinç
- 1 tatlı kaşığı salça
- 3-4 dal maydanoz
- 3-4 dal dereotu
Suyuna:
- 4 çorba kaşığı pekmez
-
Ayva Dolması (Osmanlı) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ayvalar yıkanıp ikiye bölünür ve içi temizlenip limonlu suda 10 dakika bekletilir.
- Aynı limonlu suyun içine pekmez ilave edilerek ayvalar hafif yumuşayana kadar haşlanır.
- Diğer tarafta kıymalı iç hazırlanır.
- Kıyma suyunu çekene kadar kavrulur.
- Yağ ve soğan eklenerek kavrulmaya devam edilir.
- Salça dışında diğer malzemeler katılarak karıştırılır ve kavrulmaya devam edilir.
- Salçası eklenerek kavrulur.
- Yarı haşlanmış pirinç ilave edilir ve suyu dökülerek suyun çekmesi beklenir.
- Kenarda bekleyen ayvalar borcama dizilir ve içlerine hazır olan kıyma harcından konur.
- Borcama ayvaların kaymamış olduğu limonlu pekmezli su dökülerek fırına verilir.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Yorumlar
Yorum Gönder