Portakallı Ördek:Fransız mutfağı

 Portakallı ördek Çin yemeği olarak bilinse de aslında Fransız mutfağına özgü bir lezzet. Özellikle 1960'larda çok sevilen bu tarif ününü Fransız yemekleriyle ünlü ABD'li şef Julia Child'a borçlu.



  

Portakallı Ördek Malzemeleri

  • 1 adet ördek
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı bal
  • 3 yemek kaşığı soya sosu
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz ve baharatlar zerdeçal ve karışık baharat
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • yarım portakalın suyu
  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç                                                                                                                                                                        

 

Portakallı Ördek Nasıl Yapılır?

  • Ördeği tencereye koyup 3 su bardağı su koyup kapak kapalı vaziyette orta ocakta kısık ateşte haşlamaya bırakıyoruz. Ara ara bıçağı sokup çıkarıyoruz. Rahat giriyorsa yumuşamış demektir. Eğer suyu azalmışsa sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.
  • Ördek piştiğinde eğer tencereneiz benim ki gibi fırına girebiliyorsa bu tencerede işlem yapın girmiyorsa tepsiye suyuyla birlikte alın. Bir kasede, rendelenmiş sarımsaklar, bal, soya sosu, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, baharatları ve zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz.
  • Üzerine sosu güzelce yayın. Yanlarına garnitürleri patates ve havucu koyup iri küpler halinde doğruyoruz. Onlarında üzerine sos ilave edin. 200 derece fırına verin. Üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.                                                                                                                                                                               

    Portakallı Ördek Püf Noktaları

    * Ördek yumuşayana kadar haşlanmalıdır. Ördekten ördeğe pişme süresi değişir. Ben 2 saat ocakta pişirdik, 1 saat fırında pişirdim. Siz ara ara bıçağı etine sokarak yumuşayıp yumuşamadığını ölçebilirsiniz.
    * Sos malzemelerini azaltmayın, arttırmayın. Portakalınız bol suluysa yarım portakal az suluysa 1 portakal suyu kafidir.
    * Pişerken ördek su salacaktır. Ama eğer suyu yeterli gelmezse haşlanırken ilave sıcak su verebilirsiniz tencereye..

    Portakallı Ördek İçin Pişirme Önerisi

    Önce 2 saat kadar orta ocakta kısık ateşte pişirmelisiniz. ARdından 200 derece fırında nar gibi kızarana kadar pişirmelisiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şatobiryan:Fransız mutfağı

DÜNYA'NIN EN İYİ 10 MUTFAĞI